Gheorghe Hagi ve transfer sırasında kaybolan milyon avro

Romanya’nın genç yeteneği Cristian Manea, futbolun efsanevi ismi Gheorghe Hagi ve gizemli bir şirkete yatırılan bir milyon avro. #FootballLeaks

By Costin Stucan, Michael Bird
05 December 2016

31 Mayıs 2014’te, defans oyuncusu Cristian Manea Romanya Milli Takımı’nda yer alan en genç futbolcu oldu. 17 yaşını doldurmasına biraz kala takıma alınan Manea, Arnavutluk’a karşı oynadığı ilk milli maçı sırasında 90 dakika boyunca yaptığı muhteşem defansla göz doldurdu. Romanya o maçı 1-0 kazandı.

Defans oyuncusu bir anda popüler oldu.

Karadeniz kıyısındaki Agigea kasabasında doğan genç yetenek, futbol eğitimine Academia Hagi’de başladı.

Bu futbol akademisi Barcelona, Real Madrid ve Galatasaray’ın efsanevi eski futbolcusu Hagi tarafından kuruldu.

Manea, Romanya Milli Takımı’na seçildiğinde Hagi’nin sahibi olduğu Viitorul Constanta takımında sadece beş kez forma giymiş çömez bir oyuncuydu. Dolayısıyla Milli Takım’a seçilmesi futbol çevrelerinde şaşkınlık yarattı.

Üç hafta sonra, 23 Haziran 2014’te, bu genç futbolcu 2.5 milyon avro transfer ücretiyle Rumen takım Viitorul Constanta’dan Güney Kıbrıs takımı Apollon Limassol’a transfer edildi.

Fakat bu transfer anlaşması gizli yapıldı ve kamuoyuna duyurulmadı. Manea hiçbir şey olmamış gibi Viitorul için sahaya çıkmaya devam etti.

Apollon Limassol, Güney Kıbrıs’ın bilinen takımlarından biri ve Romanya, Sırbistan gibi ülkelerin en yetenekli oyuncularını transfer etmesiyle biliniyor.

Yine de 2.5 milyon avro Apollon Limassol gibi bir takım için transfer ücreti olarak oldukça fazlaydı. Daha da ilginç olan, Manea’nın bu transfer zamanındaki değeri TransferMarkt’a göre yalnızca 300.000 avroydu.

Ancak sızdırılan belgelere göre transferden bir ay önce, 15 Mayıs 2014’te, yöneticisi Hagi olan Viitorul kulübü, Dito Trading and Consulting Limited adlı Malta merkezli bir offshore firmayla gizli bir anlaşma imzalıyor. Malta şirketinin yetkilileri ise Karl Schranz ve Fifa menajeri Alman Thorsten Weck olarak görünüyor.

Football Leaks belgeleri arasına yer alan bilgilere göre imzalanan anlaşmanın amacı Manea’nın Viitorul’dan transferini ‘değerlendirmek’ olarak geçiyor.

Bu transfer yapıldığında Hagi’nin kulübü, Dito adlı şirketin “Viitorul’la Apollon Limassol’u biraraya getirdiğini” ve “Viitorul’un başarılı şekilde [futbolcunun] haklarını satma işleminde aracılık ettiğini” beyan etmişti.

Futbolda görünmez şirket

Ancak Dito adlı şirketin transfer pazarında hiçbir izi yok. Bu şirket üzerinden yapılmış başka transfer de yok. Football Leaks belgelerinde adı sadece bir kez geçiyor. Şirketin bir internet sitesi ya da herhangi bir bilinirliliği de yok.

Anlaşmaya göre Hagi, Manea’nın transferinden gelecek ücret 1.5 milyon avrodan fazla olursa aradaki farkı Dito’ya ödemeyi kabul ediyordu.

Manea’nın satışı sırasında Hagi’nin futbol akademisinin 4.4 milyon avro kadar borcu vardı. Kıbrıs’tan gelecek para borçların bir kısmını kapatabilir böylece akademi ayakta kalmaya devam edebilirdi. Hagi için kârlı bir anlaşmaydı.

Apollon Limassol futbolcu Manea için 2.5 milyon avroya anlaştığında, Dito’ya 1 milyon avro kalmış oldu.

Bu da demek oluyor ki, Hagi transferden gelen aldığı paranın 1.5 milyonunu kulübü için alırken 1 milyonunu Malta’ya göndermek zorunda kalıyordu.

O tarihlerdeki FIFA metinlerine göre “uluslararası transferler için kulüplerin menajerlere komisyon olarak ödediği rakam transfer ücretinin yaklaşık yüzde 28’i kadar”dı. Bu transferde ise offshore şirketin aldığı pay yüzde 40’tı.

Üstelik anlaşmaya göre bu komisyon bile değil sadece danışmanlık ücretiydi.

Cristian Manea

Cristian Manea, Romanya Milli Takım'ına seçilmeden önce Viitorul Constanta için sadece beş kez forma giymişti.

Peki para kime gitti?

Karl Schranz, Dito Trading and Consulting Limited firmasının direktörü olarak görünüyor. Schranz’ın aynı zamanda ‘Manea Anlaşması’nda imzası var. Ayrıca kayıtlarda yine bir Malta şirketi olan E&S Consultancy Limited’in muhasebecisi olarak da geçiyor.

E&S Consultancy ve Dito Trading, Malta’da St Julians şehrinde faaliyet gösteriyor. Muhasebeci Schranz’ın asıl işi, Malta Finansal Servis Kurumu’nun (MFSA) bütün lisans işlemleri hakkında şirketlere bilgi sağlamak.

Thorsten Weck ise Düsseldorf merkezli Thorsten Weck Sportmanagement’ın sahibi ve futbol menajeri. Üst lig oyuncularını temsil eden bir isim değil. Daha ziyade alt lig oyuncularını kapsayan, içlerinde bazı Alman, Türk asıllı Alman ve bir kaç Uruguaylının olduğu bir portföyü var.

İddialara göre bu iki kişi, Schranz ve Weck, paravan görevi görüyorlar. Konuyla ilgili sorularımıza ise ikisi de yanıt vermekten kaçındılar. Dito’nun asıl sahibini bulmak için ise şirket kayıtları üzerinden bir araştırma yaptık.

Dito Trading’in Malta adresi 116/8 San Juan, St. George’s Road, St. Juans STJ 3203 olarak gözüküyor.

Aynı adres Lian Sports Limited adlı offshore şirket için de kullanılıyor. Lian Sports’un sahibi ise tartışmalı işadamı Abdilgafar ‘Fali’ Ramadani.

Aynı Malta adresi sızdırılan belgelerde aynı zamanda 100.000 avrouluk bir ‘komisyon’ anlaşmasında da geçiyor. Anlaşma Benfica ve Lian Sports Limited arasında imzalanmış ve Sırp oyuncu Luka Jovic’in Apollon Limassol üzerinden Portekiz’e transferini içeriyor.

Ramadani, Arnavut asıllı bir Makedon. Fotoğrafının çekilmesinden hiç hoşlanmadığı biliniyor. Futbolcuların transferlerinde adı geçse de Manea’nın 2014 transferi sırasında Ramadani’nin resmi bir menajer lisansı yoktu.

Weck’in ise FIFA menajer lisansı olduğu için Manea anlaşmasına imzasını atmak için yetkisi vardı.

Ramadani’nin adı Football Leaks belgelerinde Viitorul ya da Apollon’la bağlantılı olarak geçmiyor. İsmi hiçbir anlaşma ya da sözleşmede de bulunmuyor. Ramadani adına imzaları Lian Sports’un ortaklarından Partizan Belgrad takımının eski kalecisi Nikola Damjanac atıyor.

Alman basınında Ramadani’nin adı sıkça Arnavut Bashkim ve Burim Osmani kardeşlerle anılıyor ve Alman istihbarat servisine göre Osmani kardeşler Hamburg’da organize suçtan ve uyuşturucu ticaretinden sorumlular.

Lian Sports şu anda, Inter Milan’dan Stefan Jovetic, Torino’dan Adem Ljajic ve Chelsea’den Marcos Alonso’yu temsil ediyor.

Apollon Limassol ise İsrailli ünlü menajer Pini Zahavi’nin çok güçlü bağlantıları olduğu bir takım. Zahavi, Roman Abramoviç’le Chelsea yönetimini tanıştıran kişi ve Ramadani Zahavi’nin Doğu Avrupa’daki bağlantısı. Zahavi, Football Leaks belgelerinde Ramadani’den ‘benim adamım’ diye bahsediyor.

Tüm bu ilişkiler ağı şunu ortaya çıkarıyor: Zahavi bağlantılı Apollon Limassol kulübü Manea için 2.5 milyon avro ödüyor ve 48 saat içinde Zahavi’ye yakın kişiler paranın 1 milyon milyon avrosunu ‘danışmanlık’ adı altında Malta’ya gönderiyor.

Bu durum Fifa’nın o tarihteki kurallarını çiğnemiş gibi görünüyor. 2014 kurallarına göre bir futbolcu menajeri bir işlem sırasında sadece bir tarafı temsil edebilir.

Ancak Manea anlaşması sırasındaki iki işlemde de Hagi’nin banka hesabı kullanılıyor. Gazeta Sporturilor kaynaklarına göre, Hagi ve Ramadani Mallorca-Palma’da bir kaç kez buluşmuşlar. Ramadani’nin Palma’da evi olduğu biliniyor.

Football Leaks belgelerine göre, Ocak 2015’te Lian Sports’dan bir menajer Portekizli bir kulübe transfer için Balkanların “en büyük yetenekleri”ni öneriyor. İsimler arasında Academia Hagi futbolcuları da var. Menajer, teklifi Portekiz kulübünün başkan yardımcısı olan kişi “Fali ve Pini”yle konuştuktan sonra yapıyor. Fali ve Pini, Ramadani ve Zahavi’nin takma isimleri.

Futbol dünyasında Ramadani, Zahavi’nin sağ kolu olarak biliniyor.

Manea: Kıbrıs’a hiç ayak basmayan oyuncu, bir garip transfer

Apollon Limassol’la yapılan 2.5 milyon avroluk anlaşmaya rağmen, Manea kulüp adına hiç oyuna çıkmıyor. Hatta Kıbrıs’a adımını bile atmıyor.

Manea’nın akrabalarından biri ‘Cristi Kıbrıs’a hiç gitmedi,’ diye anlatıyor.

Futbolcu Romanya’da yaşamaya devam ediyor. Anlaşılan o ki, transfer anlaşması oyuncunun kendisi için değil ‘ekonomik hakları’ için yapılmış. Yani bir nevi oyuncuyu satın almak için. Böyle durumlarda oyuncu daha sonra başka kulüplere satılarak ya da kiralanarak üzerinden para kazanılıyor.

Bu durum Üçüncü Şahıs Mülkiyeti (TPO) olarak da biliniyor. FIFA bu sistemi 2015’te yasakladı. Uygulama, bir sporcunun bonservisi ve imaj haklarının kulübün dışında bir üçüncü şahıs ya da şirket tarafından alınıp satılmasını mümkün hale getiriyordu.

Ancak kulüpler bu yasağı bir oyuncuyu kağıt üzerinde bir kulübe satarak delebiliyorlar. Bir kulübe ekonomik hakları satılan oyuncu o kulübe hiç uğramadan hemen bir başkasına satılıp kiralanabiliyor. Manea’nın durumunda oyuncu üçüncü bir şahıs ya da fon yerine Apollon’a satılmış oluyor. Apollon da oyuncuyu kiraladığında ya da sattığında üzerinden ayrıca para kazanmış oluyor.

Bu olaylardan bir yıl sonra, genç yetenek Manea kendisini yine bir skandal içinde buluyor.

Manea ve gerçekleşmeyen Chelsea transferi

11 Haziran 2015 saat 9:12’de haber ajansı Reuters 17 yaşındaki Rumen Cristian Manea’nın Chelsea FC’yle anlaşmaya vardığını ilan ediyor.

L’Equipe, Gazzetta dello Sport, the Independent ve Daily Express gibi Avrupa gazeteleri de aynı haberi yayınlıyorlar. Daily Express, Hagi’nin çevresinden sızan bilgilerle haberi yazıyor.

Manea’nın adı Chelsea’yle ilk kez anılmıyor. Haberlerden bir kaç ay önce, Mart 2015’te İtalyan gazeteci Gianluca Di Marzio Twitter hesabından Hagi’nin 3.1 milyon avroya Manea’nın transferi için Chelsea’yle anlaştığını duyurmuştu.

Ünlü Football Manager oyununun yapımcıları 2015-16 sezonu için Manea’yı Chelsea takımına koymuşlardı bile.

O tarihlerde Rumen televizyonuna konuşan Viitorul’un genel direktörü Cristian Bivolaru futbolcunun Chealsea transferi sorulunca şöyle dedi: “Manea’nın transferi tamamlandı.”

Ama sonra şöyle ekledi: “Ancak gideceği yer konusu hala karar aşamasında.”

Emin değildi. Konuşmasını bitirirken “Gideceği yer [Belçika kulübü] Mouscron olacak gibi gözüküyor, oyuncuyu tutmak istiyoruz ama anlaşma böyle,” dedi.

Transfer haberlerinin üzerinden aylar geçti ancak Academia Hagi’den Chelsea transferi hakkında hiçbir açıklama gelmedi.

Konu üzerine Chelsea’den de hiçbir duyuru yapılmadı, transfer iddiaları kabul ya da red bile edilmedi.

Yaz ayları geçti ve Manea kendini Mouscron takımında buldu. Kulübün internet sitesinde Belçikalılar Manea’nın kiralık olarak takıma geldiğini söylediler.

Oyuncunun Chelsea’den kiralandığını söylediler.

Ama Manea Chelsea’ye satılmamıştı bile. Hatta Viitorul Constanta takımında bile değildi. Hâlâ Apollon Limassol’a satılmış olarak görünüyordu.

Bir futbolcunun Avrupa’nın en büyük takımlarından ilgi gördüğüyle ve hatta o takımlardan kiralandığıyla ilgili gerçek olmayan bilgiler oyuncunun pazar değerini artırmak için futbol camiasında kullanılan numaralardan.

Manea hâlâ Belçika’da ve şu ana kadar Mouscron için sadece yedi kez sahaya çıktı. Lian Sports’un temsil ettiği bir çok futbolcunun Apollon üzerinden Mouscron’a transfer edildiği biliniyor.

Mouscron’un yönetiminde İsrailli menajer Zahavi’nin oğu Gil Zahavi ve yeğeni Adar Zahavi bulunuyor.

Academia Hagi yöneticileri 23 Kasım’da gönderdiğimiz sorulara cevap vermekten kaçındılar. Bir hafta sonra ise bize “Halihazırda bu konuyla ilgili görüşümüzü paylaştığımızı hatırlatmak isteriz,” diye kısa bir mesaj gönderdiler. Bundan sonraki sorularımızın hiçbirini yanıtlamadılar.

Bize hatırlatmak istedikleri görüşleri ise daha önce internet sitelerine koydukları bir açıklamaydı.

Bu açıklama şöyle diyordu: “Altını çizmek isteriz ki, futbolcu Cristian Manea’nın transferi bir kulübe yapılmıştır, bir fon veya offshore şirkete değil...”

Onun yerine futbolcu hiç formasını giymeyeceği bir kulübe ve hiç ayak basmayacağı bir ülkeye satılmıştı.

Manea bu haberde anlatılanlarla ilgili sorularımıza cevap vermedi.

manea graph turkish.jpg

Return to stories


Follow us