Futbolcu sözleşmelerindeki garip maddeler

18.6 milyon doküman içinde futbolcu sözleşmelerindeki en garip maddeleri araştırdık. #FootballLeaks

By EIC 2016
06 December 2016

Balotelli: ‘Karşı takım oyuncusuna tükürmezse bir milyon avro’

25 Ağustos 2014’te İtalyan futbolcu Mario Botelli, haftalık 85 bin İngiliz sterlini üzerinden Liverpool’la anlaşmıştı.

Ama dahası vardı. Sözleşmesine göre, her beş maça çıkışında 150 bin sterlin bonus alacaktı. Ayrıca da gol başına 5 bin sterlin ve eğer Premier Lig’in en çok gol atan oyuncusu olursa kendisine 500 bin sterlin verilecekti.

Ayrıca, “Eğer Liverpool takımına yakışır bir karakter ve davranış sergilerse” sezon sonlarında bir milyon sterlin kazanacaktı.

Dahası da var.

Oyuncu “eğer üç ya da daha fazla kez şiddet, karşı takım oyuncusuna tükürme, küfür gibi davranışlar yüzünden maçtan çıkarılmazsa” bir milyon sterlin kazanacaktı.

Liverpool’da oynadığı 2014 ve 2015 yıllarında Botelli, Liverpool için 16 kez sahaya çıktı ve bir gol attı.

Daniel Agger ve tesisat şirketi

Agger 2014 yılında Danimarka Milli Takımı’nın kaptanıyken üç milyon avroya Liverpool’dan Brøndby’ye transfer edilmişti.

Böylece Agger onu futbol dünyasının bilinen ismi haline getiren takımına geri dönmüştü. Brøndby bu transfer için “tarihi bir olay” açıklaması yapmış ve Agger’den “Danimarka tarihinin en büyük oyuncusu” olarak bahsetmişti.

2013 yılında Danile Agger, Danimarka’nın Hvidovre şehrinde kardeşi ve bir arkadaşıyla beraber bir kanalizasyon ve sıhhı tesisat işi kurdu. Bu sırada hala Liverpool’da oynuyordu. Şirketinin adı ‘Kloagger’di. ‘Kloak’ Danca’da kanalizasyon anlamına geliyor.

Sözleşmeye göre Agger, Brøndby’dan aylık 450 bin Danimarka kronu kazanacaktı. Bu rakam Agger’i Danimarka futbolunun en çok kazanan isimlerinden biri yapmıştı. Ancak Agger, sözleşmesine bir madde daha ekletti. Bu maddeye göre, Brøndby’in evinde oynadığı maçlarda saha kenarında Agger’in kanalizasyon şirketinin reklamı yayınlanacaktı. ‘Kloagger’ın logosu 215 metre boyutunda ve LED aydınlatmalı olarak maçlarda 8’er kere gösterildi.

Danimarka tarihinde bu kadar küçük bir tesisat şirketi hiç bu kadar ünlü olmamıştı!

Larry Kayode: ‘Eğer revirde ayakkabı giyerse 100 avro ceza’

FK Avustruya Viyana takımı oyuncularının ne kadar eğlenebileceği konusunda oldukça sıkı. Forvet Tobi Olarenwaju Larry Ayobami Kayode’yle olan sözleşmede şöyle diyor:

“Tüm oyuncular maç akşamı ve ertesi gün istedikleri kadar dışarıda kalabilirler.” Hafta içleri olan maçlarda ise eğlenmek için sadece sabaha karşı 3’e kadar izin var. Ayrıca da oyuncular “soyunma odasının kapısında ayakkabılarını çıkarmak zorundalar.”

Oyuncuların oyun sonrasında dinlenme odasına ya da antreman odalarına yemek söylemesi yasak.

Sözleşme bu yasağın altını çizmek için sözleşmeye şöyle eklemiş: “Oda servisi yoktur!”

Viyana takımı ayrıca da soyunma odalarında, tıbbi muayene ya da yemek sırasında cep telefonu kullanımını yasaklıyor. Hatta telefonları sessiz konuma getirmek bile yasak. Maç günü sahaya giderken yolda da oyuncuların cep telefonu kullanmasına izin verilmiyor.

Eğer takım otobüsünde cep telefonu kullanırsa, oyuncu 100 avro ceza ödemek zorunda. Oyuncular idmana geç kalırsa 500 avro, revirde ayakkabı giydikleri her beş dakika için ise 100’er avro ceza ödüyor.

Rizespor’un Iraklı oyuncusu: ‘Takımdan gitmesi için kimseyi ikna etme’

Iraklı futbolcu Ali Adnan Kadhim Al-Tameem, Bağdat FC’den Rizespor’a transfer edildiğinde Rizespor sözleşmesine şu maddeyi ekledi:

“Madde j) Oyuncu, Kulüp tarafından işe alınmış hiçbir profesyonel oyuncuyu başka bir takıma gitmesi için ikna edemez ve oyuncunun başka takıma gitmesi amacıyla aracılık yapamaz.”

Rafael Van der Vaart’a kırmızı ayakkabı yasak

32 yaşındaki Hollandalı orta saha oyuncusu Rafael Van der Vaart Haziran 2015’te Hamburger SV’den İspanyol Betis’e transfer edilmişti.

Van der Vaart istediği kramponu giymekte serbest ancak kramponun hiçbir yerinde kırmızı renk olmaması gerekiyor. Çünkü kırmızı, Betis’in rakibi Sevilla takımının rengi.

Hollandalı oyuncu aynı zamanda İspanyol kulübünün emekli olan oyuncuları için açılmış fona da mali destek vermek zorunda. Sözleşmesinin altıncı maddesine göre, oyuncu ‘gönüllü’ olarak Betis Eski Oyuncuları Derneği’ne kazandığının yüzde 1’i oranında katkı yapmak zorunda.

Katkı payı oyuncunun maaşından kesiliyor.

Schalke 04: Oyuncu ‘tıbbi olarak’ Adidas giyemeyeceğini kanıtlamak zorunda

Schalke 04 takımı Sırp defans Matija Nastasic’in 2015 sözleşmesine oyuncuya sadece Adidas giyme zorunluluğu getiren bir madde ekliyor: “Eğer oyuncu tıbbi sebeplerden Adidas giyemeyeceğini kanıtlarsa, başka bir markanın kramponunu giyebilir.”

Lloris: Kaybedince bonus

Tottenham Hotspur’un Fransız kalecisi maaşı hariç Hugo Lloris her maç başına 7 bin sterlin kazanıyor. Yalnız bu bonus yalnızca Tottenham kazanırsa veriliyor. Eğer maç berabere biterse ya da Tottenham kaybederse, oyuncu yine de maç başına 3500 sterlin alıyor.

Ander Herrera’nın azalan maaşı

Normalde oyuncular takımlarında kalmaya devam ettiğinde, her sene aldıkları ücret de artar.

Ancak 27 yaşındaki İspanyol orta saha oyuncusu Ander Herrera’nın sözleşmesi bunun tam tersi. Alacağı ücret her sene azalmış.

2014-2015 sezonu için 3.5 milyon sterlin kazanırken, ertesi sene bu rakam 2.6 milyona düşüyor. Bir sonraki sene ise 2.34 milyon kazanacak.

Liverpool: ‘Arsenal, Roberto Firmino’yu 98 milyon avro ya da 98 milyon avroyu geçen herhangi bir rakama satın alamaz’

Eğer Arsenal kulübü yöneticisiyseniz ve Brezilyalı orta saha oyuncusu Roberto Firmino’yu Liverpool’dan transfer etmek istiyorsanız ve hatta bir milyar avronuz varsa, yine de transferi gerçekleştiremeyebilirsiniz.

Roberto, Liverpool’la 1 Temmuz 2015’te sözleşme imzaladığında sözleşmeye ‘çıkış’ maddesi ekleniyor.

Maddeye göre, oyuncunun sözleşmesi eğer karşı taraf en az 98 milyon avro öderse iptal edilebiliyor. Ama bu karşı taraf Arsenal değilse!

Return to stories


Follow us