“Football Leaks haber kaynağı” Budapeşte’de tutuklandı

30 yaşında bir Portekiz vatandaşı, şantaja teşebbüs ve veri hırsızlığı ile suçlandığı ülkesi Portekiz’e iade edilme ihtimali ile karşı karşıya. Tutuklunun avukatları, müvekkillerinin “önemli bir Avrupalı whistleblower” olduğunu ifade ederek Football Leaks ile futboldaki suç faaliyetlerini ortaya çıkarmayı amaçladığını belirtiyorlar.

By The Black Sea
18 January 2019

Çarşamba gecesi Budapeşte’de 30 yaşında bir Portekiz vatandaşı, Portekiz emniyet yetkililerince hakkında Avrupa çapında bir yakalama emri çıkarılmasını takiben tutuklandı.

Portekiz Kriminal Soruşturmalar Federal Bürosu Polícia Judiciária’nın yaptığı basın açıklamasına göre şahıs, bazı diğer suçların yanı sıra şantaja teşebbüs ve gizliliğin ihlali ile de suçlanıyor. Portekiz otoriteleri, vatandaşı olduğu ülkesine iadesini sağlama arayışında.

Tutuklunun avukatlığını üstlenen Fransız William Bourdon’un, Edward Snowden, Hervé Falciani ve Antoine Deltour gibi tanınmış whistleblower’ların da avukatlığını yaptığı biliniyor. Bourdon müvekkilini “çok önemli bir Avrupalı whistleblower ve Football Leaks’in bir parçası” olarak tanımlıyor, müvekkilinin amacının futbol dünyasındaki suç faaliyetlerini açığa çıkarmak olduğunu ekliyor.

‘Whistleblower’ kavramı kanuna aykırı, etik dışı, usulsüz ya da haksız uygulamaları ifşa edenleri tanımlamak için kullanılıyor. Bu kişiler genelde bağlantılı oldukları ya da yasadışı iş yaptığından şüphelendikleri kurumlardan kamu yararını gözeterek bilgi sızdırıyorlar.

Yaptığı basın açıklamasında Bourdon, tutuklanan şahsın isminin Rui Pedro Gonçalves Pinto olduğunu, bir Portekizli ve bir Macar avukat ile birlikte kendisinin Pinto’yu savunmak üzere mahkemece görevlendirildiklerini belirtti.

The Black Sea’nin üyesi olduğu The European Investigative Collaborations (EIC Network) adlı gazetecilik konsorsiyumu, Football Leaks kapsamındaki belgelere dayanarak profesyonel futbol dünyasındaki kanunsuz faaliyetleri ifşa eden haberler yayınlamıştı.

Bu haberler, geçtiğimiz yıllarda farklı Avrupa ülkelerinde bir dizi soruşturmanın başlamasına sebep oldu. Football Leaks’ten sağladıkları bilgilerle bazı Avrupa devletleri, çok ciddi vergi kaçakçılığı vakalarını tespit edip cezaya çarptırdılar.

Prensip olarak ve haber kaynaklarını korumak adına, EIC Network ve üyeleri olası haber kaynaklarının kimlikleri hakkında yorum yapmamaktadır.

Bourdon’un basın açıklamasına göre Pinto, avukatlarına son yıllarda “tehdit edildiğini” ve çeşitli insanlar tarafından “ne pahasına olursa olsun susturulmak” istendiğini ifade etmiş.

Avukatları, Rui Pinto’nun Portekiz’e iadesini engellemek için ellerinden gelen her şeyi yapacaklarını belirtiyorlar ve ayrıca Pinto’nun bir whistleblower olarak hususi yasal korumaya tabi olduğunun altını çiziyorlar.

Uluslararası bir whistleblower kuruluşu da Pinto’ya yardım edeceğinin güvencesini verdi.

The Signals Network’ün yetkili müdürü Delphine Halgand-Mishra, “Bir Fransız-Amerikan kuruluşu olan The Signals Network, Rui Pinto’ya yasal destek de dâhil olmak üzere yardım sağlama kararı almıştır. Bu karar yönetim kurulumuzca onaylanmıştır,” şeklinde açıklama yaptı.

Yönetim kurulu üyeleri arasında whistleblower Antoine Deltour da bulunuyor, Deltour “LuxLeaks” skandalına yol açan belgeleri sızdırmıştı.


The Black Sea'nin yayınladığı Football Leaks'in Türkiye ile ilgili haberlerine ulaşmak için tıklayın.

Return to stories


Follow us